Каталог
Всі категорії

Шацькі озера

26 липня 2021 918

Здавна Волинь славиться своїми природними багатствами - густими лісами і чистими озерами. Більше 30 природних водоймищ у межиріччі Прип'яті й Західного Бугу утворюють комплекс Шацькі озера. Ці озера з'єднуються між собою каналами.

    Шацькі озера - справжня перлина і визначна пам'ятка Волинської області. Найбільше Шацьке озеро - Світязь. За територією, яке воно охоплює, Світязь може конкурувати хіба що з озером Ялпуг, розташованим в Одеській області. Площа Світязя - 27,5 км². Це друге найбільше прісноводне озеро в Україні. Світязь - найглибше озеро в Україні. Його максимальна глибина перевищує 58 метрів (для порівняння: Азовське море не глибше 14 метрів). На озері є навіть мальовничий острів, але це заповідна територія, і сюди не так легко потрапити. Хоча в 70-і роки XX століття тут відпочивали від справ насущних партійні діячі. Вода у Світязі, як і в багатьох Шацьких озерах (Пулемецькому, Кримному, Пісочному та ін.), чиста та прозора, за що озеро дуже люблять відпочиваючі. Світязь навіть називають українським Байкалом.

 Шацькі озера мають пологі, переважно піщано-галькові береги. Не дивно, що тут багато пляжів, баз відпочинку та санаторіїв. Шацькі озера входять до складу Шацького національного природного парку, заснованого ще в 1983 році. Головною метою співробітників цього парку є вивчення та охорона природних комплексів Волинського Полісся. Багато видів тварин та рослин - мешканців Шацьких озер - є рідкісними і занесені до Червоної книги.

    Збереження краси та чистоти Шацьких озер - нашої національної перлини - справа не тільки доглядачів Шацького парку, а й самих відпочиваючих. У цьому запорука успіху.


 

Автор статті: Юлія Воронцова.

 

Шацький національний природний парк

Адреса: Волинська область, Шацький район, смт. Шацьк, вул. Жовтнева, 61.

Тел.: +38 (03355) 9-46-23, 9-47-69

Як дістатися: з автовокзалу м. Ковеля у Шацьк регулярно ходять маршрутки, автобуси. Також доїхати на громадському транспорті до Шацька можна з Луцька і Володимира-Волинського.

 

 



 

Коментарі

Меню
Зареєструйтесь на нашому сайті

і отримайте 10 ₴ на свій бонусний рахунок!

Зареєструватись

Цей Сайт використовує файли cookies для більш зручної роботи користувачів з ним. Продовжуючи будь-яке подальше використання Сайту, Ви погоджуєтеся з цим. Більш детальна інформація доступна в Політики використання cookie

Зрозуміло
Аукцион завершен
хвилин
секунд
Вибрано
Додати
Аукцион завершен
Приховати параметри
Всі параметри
Ви дійсно хочете видалити сторінку?
Закрити
Попередній
Наступний
Сьогодні
Січень
Лютий
Березень
Квітень
Травень
Червень
Липень
Серпень
Вересень
Жовтень
Листопад
Грудень
неділя
понеділок
вівторок
середовище
четвер
п'ятниця
субота