Каталог
Всі категорії

Відпочинок на водоймі, якій 10 тисяч років - цікаве про Шацькі озера

22 июля 2021 374

Волинь вважається одним із найбільш привабливих регіонів України серед туристів. Воно й не дивно, адже на цій місцевості дійсно є на що глянути. Це древня земля, що розташовується в басейнах річок Західний Буг і Прип’ять. На її території розташовуються 220 озер, приблизно 130 річок.

Про те, чому влітку вам варто відвідати популярні в Україні Шацькі озера - пишуть Хроніки Любарта.

Шацьк

  • Це одна з найбільших груп озер у Європі. Крім відомого всім Світязя (про нього згодом), до них входять 22 озера. Найбільші – Луки, Пулемецьке, Пісочне та Кримне.
  • Біологи стверджують, що вода в цих водоймах значно чистіша, ніж у деяких міських водогонах країни. Відповідно, її можна сміливо пити.
  • Клімат тут м’який – влітку тепло, але рідко буває надзвичайно спекотно. Це означає, що можна спокійно відпочивати тут, якщо не випало нагоди поїхати на море.
  • Найстарішій водоймі в каскаді Шацьких озер майже 10 тисяч років.
  • Нещодавно на березі озера Люцимер археологи знайшли залишки житла поморської культури.

Загалом, про Шацькі озера можна розповідати багато, але краще їх побачити вживу. А ми залишили на десерт оспіване поетами озеро Світязь.

Озеро Світязь

Це найглибше озеро України. Вода в ньому надзвичайно прозора. Не дарма це так припало до душі польському письменнику Адаму Міцкевичу, що він присвятив цьому озеру свій однойменний вірш. Піщане дно абсолютно чисте, а глибина поступово збільшується. Це дозволяє без остраху купатися в ньому. Приємним бонусом є лікувальні грязі, які можна знайти на берегах.

Мало кому відомо, але колись з цього озера воду возили до Варшави, де продавали панянкам. Вважалося, що ванни з цією водою позитивно впливали на шкіру та позбавляли проблем.

З висоти обриси озера дещо нагадують мамонта, який відпочиває серед незайманого лісу. Також було доведено, що величезні кам’яні валуни, які можна спостерігати на берегах, потрапили сюди разом із неймовірною за своїми розмірами брилою льоду зі Скандинавських гір.

Воду Світязь отримує з підземних джерел й опадів. У нього не впадає жодна річка. А сама вода придатна для вживання, адже в ній високий вміст срібла, яке вбиває всі бактерії. Також на Світязі є маленький мальовничий острів, який називають Островом закоханих. За радянських часів його йменували Островом космонавтів, бо тут розташовувалася база відпочинку радянських космонавтів.

 

 

 

Коментарі

Меню
Зареєструйтесь на нашому сайті

і отримайте 30 ₴ на свій бонусний рахунок!

Зареєструватись

Цей Сайт використовує файли cookies для більш зручної роботи користувачів з ним. Продовжуючи будь-яке подальше використання Сайту, Ви погоджуєтеся з цим. Більш детальна інформація доступна в Політики використання cookie

Зрозуміло
Аукцион завершен
хвилин
секунд
Вибрано
Додати
Аукцион завершен
Приховати параметри
Всі параметри
Ви дійсно хочете видалити сторінку?