Каталог
Всі категорії

У Шацькому нацпарку розповіли, які озера варто відвідати, щоб відпочити від міської метушні

21 июля 2021 304

Шацький національний природний парк – це не тільки Світязь з його багатолюдними та гамірними пляжами, чистою водою, атракціонами та чисельними торговими ятками.

Можна відпочити і в цілковитій тиші, де чутно лише шум лісів та спів птахів, ловиться риба та цвіте латаття, – йдеться на сторінці Шацького нацпарку у Facebook.

На території Шацького національного природного парку нараховується 23 озера. Кожне – унікальне і своєрідне. Більшість з них заховані від людського ока і лише місцеві жителі знають їх розташування. Але мабуть, це один з найкращих приводів відвідати саме ці озера, адже такої краси ви точно більше ніде не зустрінете: неймовірні краєвиди, затишок та спокій, чиста вода (яку можна пити, навіть не очищаючи) та свіже, насичене фітонцидами повітря.

Пулемецьке – друге за величиною озеро каскаду Шацьких озер. Найбільше зацікавить воно затятих любителів риболовлі, адже як зазначають місцеві рибалки саме тут найкращі рибні місця. І якщо не ловиться на Пулемецькому, то на інших озерах – і поготів. В озері водиться 21 вид риб, зокрема, і «візитівка» Шацьких озер – вугор, тому це точно справжній рай для рибалок. А ще тут дуже тихо та спокійно, лише час від часу тишу порушує пташиний спів.

Ще одне озеро, яке варто відвідати – Острів'янське. Поблизу нього знаходиться ботанічна пам'ятка природи місцевого значення – Ростанський ялинник. Що цікаво, цей острівний ялинник знаходиться поза межею суцільного поширення смереки і для Полісся є непритаманним. Крім того, на березі озера знаходиться церква святої Варвари, побудована в стилі козацького барокко на початку 18 ст.

Думаєте, острів є тільки на Світязі? А от і ні. Ще одна з синьооких перлин Шацького поозер'я має таку особливість. Заховане посеред соснового лісу озеро Кримне стане чудовим місцем відпочинку для тих, хто хоче відпочити від метушні та побути сам на сам з природою. Незвичне це озеро ще й тому, що вода в ньому має червонуватий відтінок. А все завдяки великому вмісту кремнію, який і забарвлює воду. Озеро неглибоке, має красиве піщане дно, а на березі ростуть дуже гарні та рідкісні квіти – дикі орхідеї. Мальовничі краєвиди, тиша та спокій зроблять відпочинок незабутнім.

Луки-Перемут – спільна назва двох озер, які з'єднані між собою невеликим каналом. Це третє по величині озеро Шацького поозер'я. Береги озер не забудовані, тут збереглась первозданна природа. Тільки тут ви зможете побачите «килим» з водяних білих лілій, який розтягнувся на сотні метрів. Крім того, на озерах також можна чудово порибалити.

Поблизу дороги, що веде до урочища Гряда знаходиться озеро Соминець, яке є іхтіологічним заказником (колись тут проводилась акліматизація раків широкопалих). В озері ще й зараз можна зустріти раків, хоча кількість їх за останні роки значно зменшилась. А ще це озеро по праву можна назвати «лебединим», бо лебедів тут – кілька десятків.

Нехай ваш відпочинок не обмежується лише Світязем, а краса та затишок Шацьких озер подарують вам приємні та незабутні літні дні.

Коментарі

Меню
Зареєструйтесь на нашому сайті

і отримайте 30 ₴ на свій бонусний рахунок!

Зареєструватись

Цей Сайт використовує файли cookies для більш зручної роботи користувачів з ним. Продовжуючи будь-яке подальше використання Сайту, Ви погоджуєтеся з цим. Більш детальна інформація доступна в Політики використання cookie

Зрозуміло
Аукцион завершен
хвилин
секунд
Вибрано
Додати
Аукцион завершен
Приховати параметри
Всі параметри
Ви дійсно хочете видалити сторінку?