Каталог
Всі категорії

Розповіли про маловідомі озера Волині

23 июля 2021 478

Календарне літо триває вже два тижні. Волиняни активно планують літні відпустки. Більшість, як зазвичай, обирають для сімейного відпочинку озеро Світязь.

Втім, «Перший» вирішив розповісти своїм читачам про маловідомі озера Волині.

Тож, пропонуємо декілька варіантів активного відпочинку у межах області від Тараса Божидарніка — за фахом викладача, але активного «фуд» та «тревел» блогера. На його сторінці у фейсбуці можна знайти безліч дописів про туризм на Волині та за її межами.

«Мотивацією пошуку альтернативи для мене стали кілька випадків зіпсованого відпочинку на Світязі суцільними несанкціонованими смітниками, шумними неадекватними компаніями, які допалися до алкоголю і співу так, що ніби завтра кінець світу. А ставлення гостей до місцевої природи та інфраструктури часто просто дикунське. Тож кілька років поспіль саме Світязь ми з родиною відвідуємо все рідше. Натомість надаємо перевагу іншим гарним місцям.

Ми влаштували собі одноденний марш-кидок по водоймах Турійщини (хоч нею і не обмежилися). Результат – 247 км на авто, гарний настрій, бадьорий стан, нові знайомства, купання у шести водоймах, одна з яких – нова.

Але – усе по порядку! Ми з родиною відвідали такі озера: Перевірське, Озерянське, Пісочне, Дольське, Соминське (вони – на мальовничій Турійщині) та штучний ставок біля селища Голоби та між селами Новий Мосир і Старий Мосир. Якщо поранжувати лише суто природні озера щодо того, яке краще, то мій суб’єктивний рейтинг має такий вигляд:

Озеро Перевірське або, як його називають місцеві, Голяндерське, що в селі Поляна

З плюсів: дуже чиста вода, позитивна історія про відсутність нещасних випадків, глибоко, мало людей, навколо – зелені природні насадження, відносно близько від Луцька (60 км).

Про мінуси: вхід до води лише через загальні та індивідуальні дерев’яні пірси, оскільки озеро трохи заросле, туалет один на всю територію, не налагоджений бізнес з прийому відпочивальників, смітники відсутні, бесідки теж, до найближчого магазину – кілометрів зо шість, місцями – грунтова дорога, що при сильних дощах може стати перешкодою для доїзду.

 

Озеро Соминське біля села Сомин

Плюси: велика водойма, відносно чиста вода, піщаний пологий вхід, є туалети, волейбольний майданчик та територія, де можна пограти у мініфутбол, кілька баз відпочинку та кафе і магазини, поруч – ліс та хороша дорога.

Мінуси: 110 км від Луцька, відсутні альтанки на пляжі, непривітний, навіть хамовитий персонал на принаймні одній із баз і геть не малі ціни на проживання (800-1500 гривень за кімнату без харчування).

Озеро Пісочне біля села Пересіка

Переваги: водойма досить велика, гарна, затишна і, до слова, рибацька; навколо ліс, є чимало баз відпочинку з хорошою інфраструктурою, пологий піщаний вхід у воду.

Недоліки: ціни на проживання, якщо умови людські, чималі (1000 гривень за кімнату), вхід до води в окремих місцях – лише через пірси, які фактично аварійні, зазвичай відпочиває багато голосних компаній під сильним хмілем.

Озеро Дольське в селі Дольськ

Цьогоріч був на ньому вперше, хоч проїжджав повз кілька разів. У цілому водойма справила досить позитивне враження.

Плюси: відносно величеньке, вода чиста, вхід пологий та піщаний; хоч розташоване і в селі, але краєвид гарний; є човни напрокат, кілька приватних садиб, де можна винайняти житло.

Мінуси: дно заросле, тож рослинність дійсно заважає насолоджуватися водними процедурами, адже подразнює плавця при дотику.

Озеро Озерянське в селі Озеряни

Плюси: не велике, але й не мале, вхід пологий, є кілька альтанок, пірс, мостик, місце для вогню, магазин – поруч.

Мінуси: розташоване серед села, що не створює атмосфери затишку чи єднання з природою; посилює ці некомфортні відчуття присутність допитливих місцевих жителів та домашніх тварин і птиці; дно мулисте, вода бруднувата, глибина мілкувата, однак треба враховувати, що це не на всій площі водойми, тому безпечність окремих відпочивальників вже мала фатальні наслідки. Бажання лишатися там на ніч ні у мене, ні у моїх рідних не виникло».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі

Меню
Зареєструйтесь на нашому сайті

і отримайте 30 ₴ на свій бонусний рахунок!

Зареєструватись

Цей Сайт використовує файли cookies для більш зручної роботи користувачів з ним. Продовжуючи будь-яке подальше використання Сайту, Ви погоджуєтеся з цим. Більш детальна інформація доступна в Політики використання cookie

Зрозуміло
Аукцион завершен
хвилин
секунд
Вибрано
Додати
Аукцион завершен
Приховати параметри
Всі параметри
Ви дійсно хочете видалити сторінку?